CULTURA · General

El feminisme és sinònim d’odi als homes?

Fa uns dies un polític polonès, durant una junta al Parlament Europeu, justificava el perquè les dones havien de cobrar menys que els homes dient textualment que les dones són: “més dèbils, més petites i menys intel·ligents”. Donant suport a les seves paraules, afegí unes dades sobre el pas de la dona pels Jocs Olímpics i la seva capacitat per jugar als escacs.

Sense paraules. Aquesta va ser la meva reacció al sentir això. Després va venir la indignació, i tot seguit va arribar la impotència.  Durant tot el dia em vaig estar fent preguntes. Per què hem estat considerades menys que els homes des de fa segles? Per què estem tan infravalorades? Per què, per què i més per què… Al cap d’una estona vaig trobar una resposta a una de les tantes preguntes que m’havia estat qüestionant. Vet aquí: després que la gent sentís aquesta notícia el món es dividiria en diferents grups de persones.

Podem distingir, a grans trets, dos grups que són completament oposats. Uns estarien totalment d’acord amb aquestes paraules i d’altres totalment en contra. Uns dirien que les dones són menys i d’altres que són superiors als homes. Però no entraré a parlar d’aquests grups. També hi haurà un grup de gent que els és indiferent tot aquest tema i que aniran a dormir com si no hagués passat res, com si fos un altre dia qualsevol. Després, hi sóc jo. Jo no aniré a dormir com si no hagués succeït res, i puc assegurar que a milers de persones els passarà el mateix. I sí, dic persones en general, no només dones, perquè aquest és un dels principals problemes en aquesta societat: la gent pensa que el feminisme tracta només de les dones, i que només aquestes lluiten o que els importen aquestes situacions, però no és això.

Feminista ho pot ser qualsevol, perquè no és una paraula que signifiqui que les dones són millors que els homes, no. Feminisme és un sinònim d’igualtat. És una lluita dia a dia que intenta que tant homes com dones siguem tractats per igual ja sigui en petites accions quotidianes o ens grans manifestacions i gestos.

Les dones som habitualment menyspreades, tatxades d’ignorants i tractades com a menys, com en són exemple les paraules d’aquest senyor. Naixem condicionades a ser el sexe dèbil i que es parli de nosaltres, sovint, com si fóssim objectes, però també cal dir que els homes necessiten alliberar-se dels clixés que ha marcat la societat, com per exemple, el que diu que els homes són el sexe fort. Necessiten poder plorar sense ser tatxats de dèbils i necessiten no ser ridiculitzats per fer-ho, no ser menyspreats per no ser “qui porta els pantalons” de la família… Bàsicament necessitem ser tractats com a iguals en qualsevol circumstància i valorar les nostres diferències. Necessitem que es deixi de creure que un home és millor que una dona, o al contrari, perquè no és veritat.

Potser aconseguirem ser tractats com a iguals quan vulnerable, empàtic o sensible deixin de ser sinònims de dèbil. – Frase adaptada de l’escriptora Ane Santiago/ Cartas a Ninguna Parte

El masclisme existeix i el poder de canviar-ho només està a les nostres mans. Som nosaltres qui podem aconseguir la igualtat entre gèneres.

Manuela Pérez.

 

Anuncis

One thought on “El feminisme és sinònim d’odi als homes?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s